scanner
Blog

Mooie herinneringen digitaliseren

Laatst was ik op bezoek bij mijn ouders. Zij waren de zolder aan het opruimen en waren verschillende fotoalbums van vroeger tegen gekomen. Hartstikke leuk om al die oude foto’s weer te zien. Het waren allemaal foto’s die met een analoge camera waren gemaakt. Een analoge camera maakt gebruik van fotorolletjes. Die kun je dan laten ontwikkelen in een speciaalzaak. Meestal kon je ze na een week weer ophalen en waren de foto’s ontwikkeld. Het was altijd spannend wat er op zou staan. Een groot nadeel hiervan is dat ze dus niet digitaal zijn. Tijdens het bladeren kwam ik ook een aantal foto’s tegen van vroegere vrienden waar ik nog steeds contact mee heb. Ik wilde de foto graag met ze delen. Gelukkig hadden mijn ouders een goede scanner staan die ik mocht gebruiken en kon ik meteen aan de slag.

Scanner

Ik weet niet zeker of de jongere lezers onder ons nog weten wat een scanner is. Een scanner kan je helpen om je documenten, dia’s of analoge foto’s te digitaliseren. Je kan nu zelf negatieven en dia’s inscannen. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste scanner kiest, er zijn veel verschilde soorten op de markt.

Soorten

Er zijn flatbedscanners op de markt. Deze scanners zijn bij uitstek geschikt voor het scannen van foto’s en documenten. Je kan ze gemakkelijk herkennen aan hun uiterlijk. Ze zijn namelijk plat. Dan heb je daarnaast ook diascanners (die dus zeer geschikt zijn voor het scannen van dia’s).
Dan zijn er ook nog een aantal scanners waarbij je niet perse een computer nodig hebt. Deze scanners zorgen ervoor dat je documenten meteen op een SD kaart terecht komen. Kijk dus even goed wat je precies met de scanner wilt gaan doen.

Leuk voor later

Nadat ik al een tijdje bezig was met scannen besefte ik me dat het niet alleen leuk voor mijn oude vrienden was dat ik de foto’s had gescand maar vooral ook voor mijzelf. Sommige foto’s vertoonden namelijk al wat slijtage. Ze waren een beetje aan het vervagen of ze waren al een beetje beschadigd.
Scannen is een fijne manier om je foto’s voor langere tijd te kunnen bewaren zonder dat ze nog verder achteruit gaan doordat ze simpelweg ouder worden. Hartstikke handig om ze voor de zekerheid digitaal op te kunnen slaan zodat al die leuke herinneringen niet zomaar verloren gaan.

Uiteindelijk heb ik de foto’s meteen naar mijn vrienden doorgestuurd. Ze waren blij verrast en zagen het als een klein cadeautje.

Laat een antwoord achter