digitalisering
Blog

Tip van je beste vriend: Digitaliseer je bedrijf!

Mijn beste vriend is nauw betrokken bij mijn bedrijf. Hij heeft het zelf alleen niet door. Zo bespreek ik vaak met hem waar ik tegen aan loop en dan komt hij altijd met verrassende en vernieuwende ideeën waardoor ik anders tegen dingen aan ga kijken. Zo had ik laatst een probleem met het terugvinden van bepaalde bestanden. Hij vroeg of ik al een computerscan had laten maken. Ik keek hem met vreemde ogen een, en zei “een computerscan?”. “Ben je dan nog niet bezig met digitalisering?”, vroeg hij. En ik besefte me dat ik hopeloos achterloop op het gebied van technologie. Reden genoeg om daar een inhaalslag in te maken. En sindsdien heb ik mijn bedrijf laten digitaliseren en ik nooit meer iets anders. Van je vrienden moet je het maar hebben!

De voordelen van digitaliseren

Ben jij net als ik ook zo’n ouderwets persoon? Iemand die het graag bij het oude houdt, omdat dat nou eenmaal goed werkt. Waarom zou je iets veranderen wat al goed is, toch? Ik wil je toch uitdagen om aan vernieuwing te denken. Het is nou eenmaal een feit dat de technologisering steeds sneller gaat in de wereld. Je kan haast niet meer achterblijven en daarnaast maakt het je leven, en je bedrijfsvoering, een stuk makkelijker. Ik zal de voordelen van digitalisering even op een rij zetten:

1. Informatie wordt toegankelijker.
2. Informatie uitwisselen (intern en extern) wordt makkelijker.
3. Grote hoeveelheden informatie delen wordt eenvoudiger.
4. Informatie analyseren wordt makkelijker.
5. Digitaal werken is beter voor het milieu.
6. Digitale informatie is makkelijker te automatiseren.
7. Digitaal werken betekent minder kosten voor kopiëren en fysieke opslag.
8. Digitale informatie is makkelijker terug te vinden.
9. Digitale informatie is makkelijker op te slaan op verschillende ‘locaties’.
10. Digitaal werken maakt een bedrijf aantrekkelijk voor (jonge) werknemers, partners en mogelijk ook klanten.
Er zijn nog veel meer redenen te verzinnen, maar dit zijn zeker de voornaamste!

Waar moet je beginnen?

Het digitaliseren van je bedrijf vraagt een hele nieuwe denkwijze. Zo zal de bedrijfscultuur ook veranderen wanneer je digitaliseert. Digitalisering vereist een extra inspanning van de medewerkers omdat het vaardigheden vraagt die zij nog niet verworven hebben, vooral voor de wat oudere medewerkers. Digitalisering vraagt ook nieuwe vaardigheden van leidinggevenden. Er moeten trainingen gegeven worden en de verhoudingen komen anders te liggen. Daarom kan je het beste een expert inschakelen die je bedrijf helpt om deze cultuuromslag te maken. Allereerst moeten natuurlijk alle documenten in het systeem ingevoerd worden en daarna moeten alle medewerkers meebewegen. Dit proces zal eerst wel even lastig zijn, maar uiteindelijk plukt je hele bedrijf er de vruchten van!

Laat een antwoord achter